Van Clown naar Mindfulness Trainer

 

De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik steeds nieuwe dingen wil leren en ontdekken. 

Sinds 1997 heb ik veel trainingen en opleidingen gevolgd, veel gebaseerd op het "ervaringsleren"

Allen om meer te leren over mezelf in verbinding met anderen

 

"Ontluiken van clown tot Mindfulness trainer"

 

Luik 1. Clown en energie

In 2009 ben ik bij het Centrum voor Leven en Intuïtie (CLI) gestart. Daar heb ik veel geconditioneerde aangeleerde "laagjes" afgepeld. Van de basiscursussen tot en met de opleidingen tot Healer en Reader. Tijdens deze reis heb ik steeds meer vertrouwen gekregen in mijn intuïtie, op mijn eigen heldere weten. Ik ontdekte dat de denkgeest vaak niet heel erg helpend is daarbij.

 

In diezelfde periode heb ik verschillende clownsopleidingen en trainingen gevolgd in de hoop bij de Cliniclowns te mogen gaan werken. Deze reis heeft mij veel inzichten gegeven over hoe ik handelde en me daarbij voelde, door verbale en non-verbale communicatie/reacties van en naar een ander (actie reactie). Dat ik hierin nog veel te leren en te ontdekken had. De clown speelt vanuit het hart en niet vanuit het hoofd. Dat was enorm spannend omdat het iets anders van me vroeg dan het "veilige" meebewegen met de ander. Creativiteit is niet met de ego te sturen, het ontstaat als het mag stromen in al zijn lelijkheid èn schoonheid

 

Luik 2. Yoga en Meditatie 

In 2017 ben ik een Yin-yoga-opleiding gaan volgen en daarna de Meditatieopleiding, bij www.stillnessinyoga.com 

Een lief en enorm ervaren echtpaar die opleidingen aanbieden in Yoga en Meditatie, Retraites in binnen- en buitenland aanbieden en wekelijkse lessen in De Druivenkas in Doorn

Tijdens deze opleidingen was de aandacht helemaal naar binnen gericht. Het fysieke van de yoga: het effect van in een lange pose blijven en de grenzen daarin ontdekken. En de helende kracht van de oefeningen door de trekking in de spieren, het bindweefsel en de meridianen.

Bij de meditatieopleiding was de aandacht meer naar binnen gericht, op het spirituele vlak, en het onderzoeken van de binnenwereld. Het opmerken dat de ego en de denkgeest gaat schreeuwen en in opstand kan komen, als er stilte is...

Dat zorgde voor heel veel herrie om eerst naar te luisteren, er van weg te willen. Dit is niet wat ik had verwacht natuurlijk. De neiging om het dan maar op te geven was groot. Dat hoort erbij, werd er gezegd, zie het maar als "jebberen" van de mind. Na een tijd, veel oefenen en weer opnieuw beginnen, ontdekte ik dat het inderdaad alleen maar herrie is wat komt en gaat. Nog steeds is die herrie en kritische ego-mind er regelmatig. Door alle tools die ik inmiddels heb verzameld kan ik er met meer vriendelijke aandacht bij blijven. 

 

Gelijktijdig met de yoga en Meditatie heb ik een aantal jaren het non-dualisme van Mooji gevolgd en beoefend, met verschillende retraites in Portugal en de dagelijkse meditaties thuis. Wat een ontdekkingsreis over de kracht van het ego en de denkwereld. Wanneer je deze kunt loslaten komt er veel ruimte en tegelijkertijd stilte. Letterlijk en figuurlijk

 

 

Luik 3. Mindfulness 

Afgelopen jaren ben ik me gaan verdiepen in Mindfulness. Hierin ontdekte ik dat ik meer van binnen naar buiten durf te leven dan wat ik heel lang andersom deed. Toen liet ik vanuit een schijnveiligheid mijn omgeving bepalen, de buitenwereld, hoe ik in het leven stond. Nu laat ik steeds meer zonder angst mijn hart en intuïtie spreken en kan ik zien wanneer ik me laat meeslepen in gedachten, in oude patronen, naar de toekomst of het verleden of in dromen en verlangens. Allen niet perse in het nu en tegelijkertijd heel menselijk. "Gedachten, komen en gaan ..."

 

Inmiddels ben ik Mindfulness trainer en geef ik 8-weekse Mindfulness trainingen. 

De MBSR 8-weekse (Mindful Based Stress Reduction), Mindful Parenting (een training aan ouders die in de pittige periode van het opvoeden ook goed voor zichzelf willen zorgen)

De laatste training die ik als deelnemer heb gevolgd is de Mindful Zelfcompassie training. Dit heb ik ervaren als een verrijking als het gaat om accepteren zoals ik ben, in het minder kritisch zijn naar mezelf. Dat ik niet alles hoef te kunnen, beter hoef te worden...en dat ik ook mijn minder leuke kanten steeds meer accepteer als "ja, die zijn er ook"

Er was, en soms nog steeds, een stem die regelmatig zei dat ik niet goed genoeg ben, "anderen zijn of kunnen het beter", "als ik nu dit doe of juist níet doe, dan doe ik er toe of hoor ik er bij"...

 

Bij Zelfcompassie oefeningen combineer ik Mindfulness (het gewaar zijn van de ervaring van het huidige moment) met Vriendelijkheid voor mezelf (net zo vriendelijk en zorgzaam voor mezelf als dat ik dat naar anderen toe ben) èn Gedeelde menselijkheid (het is menselijk om onvolmaakt te zijn, dus ik mag onvolmaakt zijn)

 

Nu is de aandacht op het helemaal onderdompelen in de Mindfulness trainingen geven/begeleiden. 

Helemaal Heldere Hester zijn, met alle patronen, neigingen en speelsheid. Nieuwsgierig, verbonden, liefdevol en vriendelijk en ook koppige, hard werkend, onzeker, strevend en vooral levend!

 

Zorg goed voor jezelf, dan kun je vanuit je hart leven met alles en iedereen om je heen 🧡🙏🏻🧡