Stressreacties

Stress is een woord wat we bijna dagelijks horen en misschien zelf gebruiken.

Het lijkt inmiddels een woord geworden wat duidelijk probeert te maken dat iemand te veel op zijn of haar bordje heeft.

 

Maar wat is stress eigenlijk. Waar voel je dat in het lichaam, wat doet het met jouw denken/gedachten en is er ook verandering merkbaar in je emoties/gevoelens?

 

We staan daar helemaal niet meer bij stil. We benoemen het maar er aandacht voor hebben, wat het daadwerkelijk met je doet, doen we eigenlijk niet of te weinig.

 

We stellen pauzes uit, eten te vlug, bewegen te weinig en zitten veel achter een scherm..., vul zelf maar aan.

Of we willen af van de stressreactie in ons lichaam of van het gevoel weglopen door afleiding te zoeken zodat het er niet is of in de hoop dat het weggaat.

 

Wat we vergeten is dat er door stress weldegelijk van alles in ons lichaam gebeurt wat ook weer hersteld dient te worden om vervolgens weer iets aan te kunnen. Bijvoorbeeld de hormoonspiegel die allerlei stofjes aanmaakt waardoor je alert wordt (een natuurlijke reactie vanuit de oertijd waarin dit nog helpend was om te overleven) Door langdurig onder spanning en stress te leven lopen we het risico chronische stress te ontwikkelen om vervolgens uitgeput te raken omdat we door reserves heen gaan en uiteindelijk niet meer goed kunnen functioneren.

 

Herken je bovenstaande omschrijving? Kun jij op dit moment 1 lichaamsreactie, 1 gevoelsreactie en 1 gedachte opschrijven voor jezelf die jij ervaart als je stress hebt?

 

Als je iets duurzaam wilt veranderen aan de stress van alle dag, om de grens van een gezond stresslevel te herkennen/ontdekken, kun mindfulness beoefenen. 

Bijvoorbeeld de 8-weekse Mindfulness training. Hierin oefen je 8 weken lang bewust aandacht te hebben voor wat er in het huidige moment te ervaren is. 

Een onderdeel in deze training is stressreductie d.m.v. meditatie, lichaamsoefeningen en gedachten herkennen. Deze training is een intensieve ervarings-training die je jezelf kunt geven om blijvende verandering aan te brengen in het dagelijks leven. Door jouw aandacht spier te trainen

 

Centrum voor Mindfulness omschrijft:

Mindfulness­-training is een training met een duidelijk omschreven programma. Ook wel Mindfulness Based Stress Reduction training genoemd, waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten samengebracht in de 8-weekse mindfulness-training, die nu al meer dan 35 jaar bestaat en door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief is gebleken. Onderzoek laat zien dat mindfulness-training zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert.

 

Adempauze is een onderdeel in de training:

Het verschil tussen "maar doorgaan" en "goed voor jezelf zorgen"

Je kunt jezelf aanleren regelmatig (lees dagelijks of zelfs een paar keer per dag) in te checken bij jezelf. Nieuwsgierig, zonder oordeel en zonder een specifiek doel

 

Oefening:

Vraag jezelf af: Hoe is het, NU, op dit moment in mijn lichaam, in mijn gedachten en met mijn gevoelens?

Sta daar even bij stil. Voel en ervaar het huidige moment.

Vervolgens adem je een keer met vriendelijke bewuste aandacht 3x in en uit. Volg de hele inademing tot aan de pauze voor de uitademing en ook de pauze voor een nieuwe inademing. Voel en ervaar

 

Breidt deze adembeweging uit naar het hele lichaam (alsof het lichaam meedeint op deze beweging) Voel en ervaar

 

Ga dan weer terug naar de adembeweging. 

 

Voel vervolgens hoe het dan met je is voordat je de dag vervolgt...

 

 

Enjoy 🙏🏻🧡🙏🏻